Eigen huis vve Beheer

Wintertips voor de VvE, zo ben je winterklaar!

De winter komt eraan. Dat betekent dus meer regen, meer wind en storm, en wellicht zelfs sneeuw. Nederlandvve.nl geeft daarom een paar belangrijke wintertips voor de VvE. Van mens en gebouw wordt er namelijk veel gevraagd de komende maanden. Maar met onderstaande adviezen en tips is jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) daar helemaal klaar voor.

Blijf droog: voorkom lekkages en check de afvoeren

In de winter hebben VvE’s altijd meer last van lekkages. Dat komt door een combinatie van meer neerslag met verstopte afvoeren door de herfst. Ook kan smeltende sneeuw voor lekkages zorgen, als het smeltwater niet snel genoeg weg kan. Zorg daarom dat de goten en hemelwaterafvoeren (HWA’s) van je VvE vrij zijn van bladeren en vuil. Check ook de afvoeren van de balkons en, als je toch bezig bent, vergeet niet je buitenkraan af te sluiten. Dat voorkomt dat die bevriest en door het uitzettende ijs uit elkaar klapt.

Blijf warm: houd je verwarmingssysteem tip-top in orde

De wintermaanden vragen uiteraard veel van je verwarmingssysteem. Zorg er daarom voor dat je kachel en/of CV ketel ieder jaar worden nagekeken door een erkend bedrijf en een onderhoudsbeurt krijgen. Voor degenen die in een warm land gaan overwinteren of even op vakantie gaan, geldt dat die er verstandig aan doen de verwarming niet helemaal uit te schakelen. Hoewel het in veel appartementen niet zal gaan vriezen door de warmte van naast-, onder- en bovengelegen appartementen, moet je daar toch niet helemaal zeker van zijn. Je kunt daarom een hoop ellende voorkomen door de thermostaat op – bijvoorbeeld – 10 graden celsius te laten staan.

Veiligheid: brand en CO-vergiftiging voorkomen

VvE’s met open haarden en/of gaskachels doen er verstandig aan die te laten vegen. Tot slot is het verstandig om – als de CV of kachel wordt gecheckt – meteen koolmonoxide (CO) melders te laten ophangen of om die te testen. Bij niet volledige verbranding in een CV ketel of gaskachel, kan zich namelijk dodelijk koolmonoxide gas verspreiden. Daar merk je niets van (het is een reukloos en kleurloos gas), totdat het te laat is. Bekijk daarom ook de website van de brandweer voor meer informatie over koolmonoxidevergiftiging. En doe de test om te checken of je de signalen van CO-vergiftiging herkent.

EXTRA TIP: als je de CV-ketel vervangt, check dan of de rookgasafvoer van jouw VvE wel geschikt is voor een HR-ketel.

Houd zicht: zorg voor licht!

In de winter worden de dagen korter en de nachten langer. Het gebouw is een veel groter gedeelte van de dag gehuld in duisternis. Daarom is het het controleren van de noodverlichting in het gebouw extra belangrijk. En als je toch met de verlichting bezig bent, overweeg dan met je gebouw de overstap naar LED-verlichting. En wist je dat LED niet alleen zuiniger, maar ook veiliger is? Hoe dat zit lees je hier.

Veiligheid: ongelukken voorkomen

Gladheid is niet alleen vervelend, maar het kan ook voor ongelukken zorgen. Natte laarzen in het trappenhuis of een bevroren stoepje kunnen levensgevaarlijk zijn. Check daarom of de vloeren in het trappenhuis of de hal niet veel te glad worden bij natheid, of laat ze in dat geval behandelen (er zijn middeltjes die de vloer ruw maken). Ook kunnen er rubber matten neergelegd worden om uitglijden te voorkomen. Daarnaast kan de VvE strooizout in huis halen, om de gladde stoep te bestrooien.

Gezelligheid: zorg voor een warme sfeer

Geen must, maar wel zo prettig. De wintermaanden zijn donker en daardoor somber. Een beetje gezelligheid kan dan het verschil maken. Zo kan een leuke kerstkrans opgehangen worden, of kan de VvE zelfs een kerstboom plaatsen. Ook een nieuwjaarsborrel of andere bijeenkomst behoort tot de mogelijkheden, maar zorg dat het geld daarvoor niet uit de VvE kas komt. Dat kan namelijk weer voor nieuwe discussies zorgen. Hoe gek het ook klinkt, de VvE mag voor die zaken namelijk niet betalen, ook niet als de vergadering daartoe besluit: dat besluit is nietig. Je kunt dit uiteraard wel samen met de eigenaren die mee willen doen organiseren.

Meer wintertips voor de VvE? deel ze hieronder!

Vergeet niet deze wintertips voor de VvE te delen met je buren en het VvE bestuur. Heb je zelf nog wintertips die je hierboven niet hebt gelezen? Deel ze dan in de reacties hieronder. De VvE winterklaar maken doe je namelijk het beste samen.

 

Bron: Nederlandvve.nl